Студентський мішаний хор "Людкевич-хор"

 

Хор студентів Львівського музичного  фахового коледжу імені Станіслава Людкевича існує з часу заснування навчального закладу. 

У складі хору – студенти відділів хорового диригування та теорії музики. У репертуарі колективу – велика кількість творів духовної музики, вітчизняної та зарубіжної класики, обробки народних пісень, творів сучасних композиторів.

Хор – учасник і лауреат багатьох конкурсів та фестивалів: 

1994 – учасник V Міжнародного фестивалю духовної музики візантійського обряду у м. Кошіце (Словаччина);

1995 – Гран-прі ІІ конкурсу хорової музики ім. Д. Січинського у м. Івано-Франківськ; 

1997 – лауреат ІІІ Всеукраїнського хорового конкурсу ім. М. Леонтовича (диплом І ступеня) у м. Києві;   

1998 – учасник І Міжнародного хорового фестивалю "Мрія" у м. Львові;

1998 – Гран-при конкурсу хорових колективів, присвяченого 130-річчю існування товариства «Просвіта» (м. Львів);

1999 – учасник ІІ Міжнародного фестивалю хорової музики «Мрія» у м. Львові;

2002 – учасник V Міжнародного хорового фестивалю Alta Pusteria (м. Больцано, Італія); 

2002 – учасник VIII Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасті» у Львові;

2003 – учасник XXII Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Віртуозі» у Львові;

2003 – лауреат ІV Всеукраїнського конкурсу хорової музики ім. Д. Січинського (диплом ІІІ ступеня) у м. Івано-Франківськ;

2006 – лауреат IV Всеукраїнського конкурсу хорової музики ім. Л. Українки (диплом ІІІ ступеня та диплом за краще виконання творів сучасних композиторів) у м. Луцьк;

2006 – учасник VI Міжнародних днів хорової музики у м. Люблін (Польща);

2006 – лауреат У Міжрегіонального конкурсу «Пісні незабутого краю» (І премія) у м. Городок Львівської області; 

2007 – лауреат Всеукраїнського фестивалю «Мистецька молодь України у європейському просторі XXI століття» (ІІ премія) у м. Києві; 

2007 – лауреат VI Всеукраїнського конкурсу хорової музики ім. Д. Січинського (диплом ІІІ ступеня) у м. Івано-Франківськ; 

2008 – учасник ІІІ Міжнародного молодіжного фестивалю духовного співу « Ave Maria » у м. Кременець Тернопільської області;  

2008 – учасник І Міжнародного фестивалю хорової музики "Львівські зустрічі";

2009 – учасник Фестивалю хорової музики "Хваліте ім'я Господнє" у м. Львові;

2010 – учасник ХІ Різдвяного фестивалю «Велика Коляда» у Львові.

2010 – учасник Міжнародного фестивалю хорової музыки «На хвилях Стрія» біля м.Стрий Львівської області.     

2011 – учасник ХІІ Різдвяного фестивалю «Велика Коляда» у м.Львові.

2011 – Лауреат V Всеукраїнського конкурсу хорового мистецтва ім. Л. Українки (диплом ІІ ступеня та диплом за краще виконання духовної музыки, Благословенна Грамота Єпископа Луцького та Волинського УПЦ КП)

Крім того, студентський хор був удостоєний високої честі брати участь у Торжественному концерті під час Саміту Президентів Європи у Львові (1999) та у Божественній Літургії з нагоди приїзду до України Святішого Отця Папи Римського Івана Павла ІІ (2001) Львів.         

 У різні роки хором керували відомі диригенти: В. Василевич, В. Панасюк, Ю. Чайковський, І. Антоненко, І. Майчик, І. Байцар, О.Цигілік.


З 2001 року студентським хором керує Оксана Зіновіївна Долішна (дівоче прізвище – Трещаківська) – випускниця Львівського музичного училища ім. С. Людкевича (клас Наталії Мозіль), Львівської державної музичної академії ім. М. В. Лисенка (клас Олени Сотничук), аспірантури-стажування Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка (клас Юрія Луціва). Перед тим як очолити мішаний студентський хор ЛМФК, Оксана Зіновіївна працювала вчителем вокалу у театрі-студії «Погулянка» Центру творчості дітей та юнацтва Галичини, керівником учнівського хору Львівської дитячої музичної школи № 1 ім. А. Кос-Анатольського. Співала в камерному хорі «Глорія», брала участь у майстер-класах німецького диригента Ганса-Міхаеля Бойєрле.

Основу репертуару мішаного студентського хору ЛМФК під керуванням О. Долішної складають твори українських композиторів (оригінальні хорові твори, духовна музика, обробки народних пісень), а також хорова музика зарубіжних композиторів. Вагоме місце в репертуарі колективу займають твори великої форми (меси, кантати, ораторії тощо), а залучення студентського хору до виконання монументальних музичних полотен має велике позитивне значення в процесі формування професійного музиканта.

Серед творів великої форми, до виконання яких був залучений мішаний студентський хор під керуванням О. Долішної, варто відзначити Симфонію для сопрано, хору та оркестру “Nihil Homine Mirabilius” польського композитора Кшесіміра Дембського, виконану 2002 р. спільно з камерним хором «Глорія» в рамках VIII Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» у Львові. 2003 р. мішаний студентський хор Львівського державного музичного училища ім. С. Людкевича, камерні хори «Глорія» та «Євшан» спільно виконали кантату “Carmina Burana” Карла Орфа на XXII Міжнародному фестивалі музичного мистецтва «Віртуози» у Львові. В травні 2006 р. хором студентів, хором викладачів та студентським симфонічним оркестром ЛДМУ ім. С. Людкевича під керуванням Ореста Козака у Львівському будинку органної музики була виконана кантата Василя Гайдука на вірші Тараса Шевченка «Посланіє». 2014 р. у спільному виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії, Галицького академічного камерного хору, камерного хору «Глорія», Львівського муніципального хору «Гомін», хору студентів ЛДМУ ім. С. Людкевича, а також солістів Оксани Мухи, Володимира Рибчука, читця Олега Батова під керуванням Володимира Сивохіпа у Львівській філармонії прозвучала «Панахида за померлих з голоду» Євгена Станковича. Виконання цього твору було присвячено пам’яті жертв Голодомору, воно справило значний вплив на студентську молодь як в музичному, так і в національно-патріотичному плані. Від початку російської агресії проти України студентський хор та його диригентка О. Долішна займаються активною громадсько-волонтерською діяльністю – часто виступають з благодійними концертами з метою збору коштів для потреб Збройних сил України.

Під керуванням О. Долішної мішаний студентський хор ЛМФК брав участь у багатьох хорових фестивалях і конкурсах в Україні, Польщі, Італії. За кордоном хор став учасником V Міжнародного хорового фестивалю “Alta Pusteria” в м. Больцано (Італія, 2002) та Міжнародних днів хорової музики в м. Любліні (Польща, 2006). В Україні хоровий колектив неодноразово ставав дипломантом і лауреатом багатьох фестивалів і конкурсів, серед яких: Всеукраїнський конкурс хорової музики ім. Д. Січинського (Диплом III ступеня. Івано-Франківськ, 2003); Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва ім. Лесі Українки (Диплом III ст. Луцьк, 2006); Міжнародний міжконфесійний фестиваль-конкурс «Я там, де є благословіння» (І премія. Тернопіль, 2019); Всеукраїнський фестиваль-конкурс хорового мистецтва «Жайвір скликає друзів» (Лауреат ІІІ ст. Львів, 2019); V Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва ім. Лесі Українки (Лауреат ІІ ст. Диплом за краще виконання твору духовної музики. Луцьк, 2011). У 2018 р. студентський хор коледжу брав участь у встановленні рекорду України «Найбільша кількість хористів на одній локації з нагоди 204-ї річниці від дня народження Т. Шевченка» у Львові, а у 2022 р. – у встановленні світового рекорду з виконання «Ой у лузі червона калина» з нагоди Дня Конституції України. Активна концертно-фестивальна діяльність мішаного студентського хору ЛМФК під керуванням О. Долішної надзвичайно сприяє зростанню виконавського рівня колективу, адже студенти безпосередньо пізнають специфіку професійної хорової творчості, атмосферу конкурентного мистецького середовища. Це спонукає їх до ще більшої праці над собою, над удосконаленням своєї індивідуальної виконавської майстерності, яка безперечно відображається на якості звучання хорового колективу.       

Ще однією вагомою ділянкою творчої діяльності мішаного студентського хору ЛМФК під керуванням О. Долішної є систематична аудіофіксація хорової спадщини українських композиторів. Зокрема, на компакт-диски було записано всі відомі обробки колядок і щедрівок Миколи Леонтовича (2011), Кирила Стеценка (2012), Станіслава Людкевича (2016), Віктора Матюка (2017). Всі записи були здійснені в Малому залі коледжу, що в навчальному корпусі по вул. Шашкевича, Юрієм Антонюком та Ігорем Костівим (студія «Кантилена»). Прикметно те, що нотний матеріал для звукозапису Оксана Зіновіївна добирала з першодруків. Всі твори виконувались і записувались мовою оригіналу, тобто так, як написано у першодруках (церквнослов’янською або українською). Системні звукозаписи усієї творчої спадщини колядок і щедрівок вищезазначених композиторів здійснено мішаним студентським хором ЛМФК під керуванням О. Долішної вперше в Україні. Такий доробок є вагомим внеском у популяризацію української хорової музики, важливим для її поширення серед широкого кола учнівсько-студентської молоді, виконавців-аматорів і професіоналів, меломанів-поціновувачів, науковців-дослідників.

У роботі з мішаним студентським хором ЛМФК О. Долішна до найдрібніших деталей, штрихів і нюансів опрацьовує кожну хорову партію та доводить твір до якості професійного звучання. Крім загальних репетицій, диригентка практикує систематичні індивідуальні заняття з хористами (особливо початкових курсів) з метою детального опрацювання нотного і словесного тексту хорових партій, інтонаційної та темброво-динамічної вокальної виразності. У концертній практиці Оксана Зіновіївна часто використовує поєднання хорового співу зі сценічним рухом та елементами хореографії. Такий синтез додає емоційності хоровому звучанню, робить виступ хору значно яскравішим, презентабільнішим і цікавішим для публіки.  Хор виконував з елементами хореографії такі хорові твори: «Коломия-місто» та «Гей, браття-опришки» Анатолія Кос-Анатольського, «Гуцулко Ксеню» в обробці Євгена Козака, «Палай палай» (хор з опери «Купало») Анатоля Вахнянина, “Mata del anima sola” Антоніо Естевеза.

Серед хористів-випускників, які свого часу пройшли співочий і диригентський вишкіл в лавах мішаного студентського хору львівського музичного коледжу (училища) ім. С. Людкевича під керівництвом О. Долішної є багато відомих професійних музикантів, серед них: Мар’яна Ферендович – колишня хормейстерка Галицького академічного камерного хору, кандидатка мистецтвознавства, доцентка Львівського університету; Мар’яна Шекета-Хижа – хормейстерка капели «Дударик»; співак Михайло Хома («Дзідзьо»); співачка Ярослава Притула (“SLAVIA”); Олег Лисій – викладач Київської муніципальної академії музики ім. Р. М. Глієра; Назар Лозинський – працівник капели «Дударик»; Василь Левицький (сценічний псевдонім – Владіслав Левицький); Ірина Ключковська – солістка Львівської філармонії; Олексій Кувітанов – артист хору і соліст Львівської опери; Макар Пігура – соліст Вроцлавської опери; Олег Козар – керівник хору Львівській дитячої музичної школи ім. М. Колесси; Мар’яна Корчинська-Горін – викладачка коледжу; Наталія Ключинська – докторка філософії, викладачка Львівського університету; Ігор Знетиняк – артист хору Львівської опери; Юрій Красінський та Йосип Орихівський – артисти хору «Гомін»; Петро Вовк – соліст ансамблю «Ватра»; Юрій  Гадзецький – оперний співак, співає в театрах Європи; співачка Іванка Червінська (співає народною манерою); Володимир Кручкевич – соліст капели «Трембіта»; співак Олег Лебедєв; Наталія Капітан – диригентка хору Архикатедрального собору св. Юра у Львові; Павло Пігура – соліст ансамблю пісні і танцю ЗСУ; Володимир Щигіль – володар Ґран-Прі конкурсу вокалістів ім. В. Сліпака (2023), викладач коледжу; Марія Кузик – солістка хору, диригентка хору Оброшинської ДМШ; Тетяна Яксманицька – артистка камерного хору «Київ»; Світлана Біляковська – продовжує навчання в музичному коледжі Берклі (США).

Студентський мішаний хор Львівського музичного фахового коледжу ім. С. Людкевича під керівництвом О. Долішної впродовж 2001–2024 рр. демонструє високий рівень музично-виконавської творчості та навчально-методичної роботи. Про це свідчить широкий спектр репертуару хорового колективу (від обробок народних пісень до творів великої форми українських і зарубіжних композиторів), його активна концертно-фестивальна, громадсько-волонтерська та музично-просвітницька діяльність, зокрема системна дискографія хору, спрямована на популяризацію хорової спадщини українських композиторів. Велика кількість вихованців хору, які після закінчення коледжу продовжують навчання в престижних навчальних закладах України і зарубіжжя, провадять успішну професійну мистецьку діяльність, дозволяє стверджувати, що мішаний хор студентів Львівського музичного фахового коледжу ім. С. Людкевича є унікальною творчою лабораторією, надзвичайно ефективним мистецьким середовищем, у якому виховуються майбутні співаки, диригенти, митці-патріоти.


 

Місце знаходження

 
 
 
 
 79013
Львівська область
м.Львів
пл.Маркіяна Шашкевича, 5
веб-сайт: ldmu-lyudkevych.com.ua
тел: 032 261-23-48
© 2015 LDMU. All Rights Reserved. Designed By Spikart